12/28/2017

Virkattuja joulupukin apureita!


Joulukuu on tonttujen aikaa! Tässä esittelyssä kahdenlaisia virkattuja tonttuja. Kummatkin ovat varsin simppeleitä tehdä ja onnistuakseen tarvitsee tietää vain ketjusilmukka, kiinteä silmukka ja miten virkkuuta kavennetaan tai levennetään. Parastahan näissä tontuissa on vielä se, että mahdolliset pikkuvirheet eivät haittaa, vaan tekevät lopputuloksesta persoonallisemman näköisen. Ja tonttujahan on joka lähtöön!


Nämä tonttulakki silmillä nököttävät pulleat tontut on tehty seuraavan linkin takaa aukeavan ilmaisohjeen mukaan:  TONTTUOHJE
Olen muutama vuosi takaperinkin tällä ohjeella tai sitä mukaillen virkkaillut pienen tonttujoukon. Tuolloin käytin puuvillalankoja, mutta nyt yksinkertaista tai kaksinkertaista villasekoitelankaa. Näistä villaisemmista tontuista tuli jotenkin jouluisempia, näyttävätkin pehmeämmiltä. Aiemmin tekemäni tonttujoukko: TONTTUJA  Näihin aiempiin teinkin kaikenlaisia koristeita ja silmät.


Mikäli innoistuit tällaisen pienen tonttusorminuken teosta, alla on ohje sinulle. Toki ohjetta voi mukailla tahtomallaan tavalla, siten tulee erinäköisiä ja erikokoisia tonttusia. Näihin pieniin tonttuihin saa hyvin jämälankoja menemään ja tonttulankojen ei tarvitse olla välttämättä keskenään samaa materiaalia tai edes paksuuttakaan.


Virkattu tonttusorminukke -ohje



Virkkaa 14 ketjusilmukkaa. Yhdistä ne renkaaksi piilosilmukalla.


Virkkaa jokaiseen silmukkaan yksi kiinteä silmukka. Jatka tätä siten, että "rullapötkylän" korkeus on 9 krs.


Kavenna seuraavalla kerroksella yht. 2 silmukkaa, kumpikin silmukka kutakuinkin toisen kavennetun silmukan vastapuolella (tontun olkapäiden kohdalla). Kavennus tapahtuu hyppäämällä kiinteän silmukan virkkaamisessa yhden silmukan yli.



Vaihda työhön tontun kasvojen värinen lanka. Tee tällä langalla kolme krs. kiinteitä silmukoita.


Kasvojen yksityiskohdat kannattaa kirjoa tontulle jo tässä vaiheessa. Itse olen päätynyt tekemään tontulle vain silmät, mutta ihan hyvinhän sille voisi tehdä suun ja nenänkin. Ehkäpä ryijynukkapartakin olisi aika hauska yksityiskohta.


Vaihda työhön tonttulakin värinen lanka. Tee ensimmäinen kerros punaisella langalla ilman kavennuksia, sen jälkeen kavenna silmukka sieltä, toinen täältä kunnes tonttulakki on valmis. Päättele ja tee halutessasi muutamasta langasta hevosenhäntäsolmulla tupsu.


Alla monenlaisia tonttusia. Täksi jouluksi niitä tulikin oikea tonttuarmeija.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hauskaa kun löysit blogiini! Voit halutessasi kommentoida sivun alareunaan, kiitos!