3/19/2015

Virkattu värikäs pääsiäispupu!

Virkatut puput!

Insipiraatiota pupuun hain täältä: https://thegreendragonfly.wordpress.com/2013/03/05/nibble-nibble-hop-hop/ Pupun kehon alkuosa on tehty kutakuinkin linkin englanninkielisen ohjeen mukaan, mutta korvat, naamakirjailut ja hännän tein eri tavalla. Ihastuin näihin pupuihin kovasti ja tein useamman pääsiäistä odottamaan. Kuvasin yhden pupun teon ja laadin ohjeen.

Tässä siis kuvallinen ohje suomeksi. Pupun tekoon tarvitaan lankaa, vanua, sakset, neula ja virkkuukoukku. Pupua tehdessäsi tarvitsee sinun osata seuraavat silmukat: ketjusilmukka, kiinteä silmukka, piilosilmukka ja pylvässilmukka. Opastusta näihin löydät esim. täältä: http://www.kallamedia.com/virkkaus/silmukat.html .
Lisäksi aloituksessa käytettävä taikaympyrä: http://elina.puohiniemi.fi/uploads/elinapvirkkuuohjeet/elinap-virkkuuohjeet-taikar-20120101.pdf.

Pupuun tarvitaan seuraavat osat: kaksi vartalo-osaa (etupuoli ja selkäpuoli) ja kaksi korvaa.

Pupun osat

Aloitetaan pupun teko tekemällä vartalo-osat.

1. krs. Virkkaa taikaympyrään* 14 pylvässilmukkaa. Muista, että ensimmäinen pylväs korvataan kolmella ketjusilmukalla. Yhdistä renkaaksi piilosilmukalla ja päättele lanka. *(Voit korvata taikaympyrän esim. kuudella ketjusilmukalla, jotka yhdistät piilosilmukalla renkaaksi.)

1. krs. valmiina
2.krs. Vaihda langan väriä. Virkkaa kuhunkin pylvääseen kaksi pylvästä. Näin toisen kerroksen pylväsmäärä on siis 28. Muista taas korvata ensimmäinen pylväs kolmella ketjusilmukalla. Yhdistä kerroksen alku ja loppu piilosilmukalla. Pättele lanka.

2. krs. valmiina
3. krs. Ota taas erivärinen lanka. Virkkaa näiden pylväsparien väliin aina kolme pylvästä. Kierroksen pylväsmääräksi siis tulee 42. Päättele lanka, kun olet yhdistänyt kerroksen alun ja lopun piilosilmukalla toisiinsa.

3. krs. valmiina

4. krs. Ota taas uuden värinen lanka.Tee pylväs yhteen pylvääseen, seuraavaan pylvääseen kaksi pylvästä, pylväs yhteen pylvääseen. Toista tämä yht. kolme kertaa. Pylväitä tulee siis yht. 12 kpl (ensimmäinen pylväs korvataan kolmella ketjusilmukalla).

4. krs:n pylväät.

Tee loppuihin kolmannen kerroksen pylväisiin kiinteä silmukka. Yhdistä kerroksen alku ja loppu toisiinsa piilosilmukalla. Nyt 4.krs. on valmis. Älä katkaise lankaa, sillä samalla langalla jatketaan vielä hieman.

4. krs. valmiiina

Virkkaa pylväisiin kiinteät silmukat (yht 12), käännä ja tee 12 kiinteää silmukkaa, käännä ja tee 12 kiinteää silmukkaa. Päättele lanka. Nyt pupun vartalo-osa on pikku yksityiskohtia vaille valmis. Tee toinen samanlainen vartalo-osa.

Yksityiskohtia vaille valmis vartalo-osa

Kirjo toiseen vartalo-osaan pupun naama haluamallasi tavalla. Tee toiseen vartalo-osaan häntä haluamallasi tavalla. Tupsuhäntä on kaunis, mutta siitä lähtee helposti karvaa. Itse olen tehnyt pupujen hännät virkkaamalla viiden ketjusilmukan letkoja kiinni pupuun.

Naamakirjoilut
Häntä

On aika tehdä pupulle korvat (2 kpl).  Jätä lankojen alkuihin ja loppuihin n.10 cm:n pätkät. Näitä käytetään myöhemmin solmimisiin.

1. Virkkaa 15 ketjusilmukkaa.

1.
 2. Varaa yksi ketjusilmukka kääntymiseen ja virkkaa kiinteät silmukat näihin ketjusilmukoihin.

2.

 3. Virkkaa toisella värillä kiinteät silmukat ensimmäisen värin ympärille. Huom! Pidä kerroksen aloituskohta koko ajan samana, eli siten, että aloitus- ja lopetuslangat tulevat samaan kohtaan.

3.
 4. Virkkaa kolmannella värillä kiinteät silmukat toisen värin ympärille.

4.
 5. Solmi kummankin puolen langat hevosenhäntäsolmulla. Solmun ohje: http://www.kallamedia.com/virkkaus/silmukat.html

5.
 6. Solmi kaikki kuusi lankaa hevosenhäntäsolmulla. Korva on valmis.

Kohta 6: Valmis korva.

Virkkaa tai ompele pupun etu- ja takaosa yhteen jättäen yläosan suora osa auki.


Täytä vanulla. Kiinnitä korvat etu- ja takaosan väliin ompelemalla hyvin. Tällä samalla ompeleella myös pupun etu- ja takaosa kiinnittyvät ylhäältä toisiinsa.Valmista tuli!

Valmis pupu edestä

Valmis pupu takaa

Virkkasin puput bambu-puuvillalangasta, koska se sopii pehmeytensä ansioista mielestäni todella hyvin lasten leluihin. Puput ovat korvat mukaanlukien n. 13 cm korkeita.

8 kommenttia:

 1. Ihanat pääsiäispupuset! :) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Minustakin niistä tuli aika hauskoja, jotenkin retrohenkisiä.

   Poista
 2. Kiitos kun kävit osallistumassa <a href="http://haaraamo.blogspot.fi/>Hääräämön</a> arvontaan, niin löysin tänne. Ihanan oivaltavia virkkuutöitä sulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit ja tervetuloa toistekin :).

   Poista
 3. Ihanat pupuset! Voi mahoton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika söpöjä niistä kyllä tuli :). Kiitos kommentistasi ja tervetuloa toistekin!

   Poista
 4. Voi että miten hienoja - nämä ja moni muukin postaus!

  VastaaPoista

Hauskaa kun löysit blogiini! Voit halutessasi kommentoida sivun alareunaan, kiitos!