4/16/2015

Broken seed feat. Körtti -polvisukat!

Polvisukat ihan itselle!
Neuloin itselleni värikkäät polvisukat Maija-langasta. Halusin kokeilla jotain uutta tekniikkaa, joten tein varren yläresoria lukuunottamatta broken seed -neuloksella. Tämä tunnetaan myös nimellä rikottu helmineule. Tekniikka yllätti minut helppoudellaan: tarvitsi osata vain oikea ja nurja silmukka ja silti jäljestä tulee ihan näyttävää.

Kuinka broken seed -neule sitten tehdään? 
(Toinen lanka on a, toinen lanka on b)

1 krs. Neulo a-langalla koko kerros oikeaa
2 krs. Neulo b-langalla 1o,1n koko kerros
3 krs. Neulo a-langalla koko kerros oikeaa
4 krs. Neulo b-langalla 1n,1o koko kerros
 
Toista näitä neljää kerrosta. 


A-lanka tekee verkkokuvion b-langan pysytellessä ikään kuin taustana. Alla olevassa kuvassa vasemmanpuoleisessa neuleessa oranssi on ollut b-lankana, oikeanpuoleisessa neuleessa oranssi taas on ollut a-lankana.

Broken seed -neulepintaa

Monissa blogeissa on sukissa vilahtanut ns. körtti-kuvio, joka tarinan mukaan on saanut nimensä siitä, että joissain körttiseuroissa saarnamiehen jalassa oli ollut kyseisin kuvioin koristellut sukat. Sukkamalli oli kiinnostanut erästä tarkkasilmäistä emäntää enemmän kuin saarna. Seurojen aikana emäntä oli painanut mallineuleen tiukasti mieleensä. Siitä lähti malli kiertämään Pohjanmaalla emännältä toiselle.

Päätin koristella körtti-kuviolla sukan teräosan. Linkistä näet Novitan ohjeen ko. kuvioon: http://www.novita.fi/public/users/11831/187877_image_1.jpg  Tämäkin oli oikein helppo koristelutapa ja mikäli osaa tehdä vahvistetun kantapään, osaa tämänkin, sillä kuviota muodostetaan silmukan neulomatta nostamisella.

Jalkapöydässä nimellä "körtti" tunnettua neulekuviota
Esim. täältä löydät hieman perinteisemmän näköisiä körtti-sukkia: http://kardemummantalo.blogspot.fi/2012/09/keski-pohjanmaan-korttisukka.html

Uusissa sukissa on aina yhtä mukavaa pyörähdellä!

4 kommenttia:

 1. No nythän on Opella kivan näköiset sukat :)
  Minäkin osaan nuo neulemallit, vaikken kirjoneuletta hallitse ollenkaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos :). Minustakin näistä tuli aika kivat ja todella hauska tehdä noilla kokeilemillani neulemalleilla, helpompi kuin "perinteinen" kirjoneule. Tuli niin mukavat jalassa näistä sukista, että teen toisia samanmallisia, mutta yksivärisestä langasta.

  VastaaPoista
 3. Onpas siinä hauskat sukat :)

  VastaaPoista

Hauskaa kun löysit blogiini! Voit halutessasi kommentoida sivun alareunaan, kiitos!